J. KOLLÁR: Nepodporíme mimoriadnu schôdzu parlamentu ani vznik krízového štábu

20.02.2012 Bratislava

Bratislava 20. februára (TASR) - Strana Sloboda a solidarita (SaS) nepodporí návrh strany Smer-SD zvolať kvôli situácii na Finančnej správe (FS) SR mimoriadnu schôdzu parlamentu. Podľa Jozefa Kollára, ktorý je predsedom Výboru Národnej rady (NR) SR pre financie a rozpočet, by sa situácia zbytočne spolitizovala.

\"Jednak takéto mimoriadne schôdze menej ako 3 týždne pred voľbami nič neriešia a práve naopak, už na sklonku minulého týždňa sme tvrdili, že treba nechať ministra financií Ivana Mikloša, aby riešil vzniknutú situáciu,\" povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Kollár.

Podľa neho je takisto neprípustný nápad predsedu Smeru-SD Roberta Fica vytvoriť krízový štáb, ktorý by pozostával z nominantov šiestich parlamentných strán. NR SR totiž ako zákonodarný orgán nemôže podľa Kollára vykonávať exekutívne funkcie vo FS SR. \"Výbor pre financie a rozpočet si v tejto oblasti naozaj plní svoju úlohu,\" vyhlásil Kollár.

Členovia výboru sa v piatok (17.2) zúčastnili na poslaneckom prieskume na Daňovom úrade Bratislava I, ktorý mal za cieľ zistiť skutočný stav pri správe daní. O jeho konaní rozhodli jednohlasne zástupcovia bývalej koalície, ako aj opozície, čím Kollár vylúčil politizáciu súčasných problémov na FS SR.

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR začal v piatok (17.2.) na podnet výboru kontrolu na FS SR. \"A podčiarkujem, aj kontrolu zameranú na informačné systémy. Takže nielen kontrolu dodržiavania zákonnosti na finančnej správe,\" uviedol Kollár.

Ako dodal, pracovníci daňovej správy, ktorí vykonávajú nadmerné odpočty dane z pridanej hodnoty (DPH), nenesú zodpovednosť za prípadné chyby a omyly a z toho vyplývajúce hospodárske škody pre SR. Kollár to zdôvodnil tým, že zodpovednosť zamestnanca v štátnej službe je len za predpokladu, že zamestnávateľ mu vytvorí na to požadované podmienky. \"Čo dnes nie je skutočnosťou na Finančnej správe Slovenskej republiky,\" upozornil Kollár.

Finančný výbor rozhodol vo štvrtok (16.2.) aj o tom, že požiada premiérku Ivetu Radičovú, aby FS SR podrobila previerke kontrolného úradu, ktorým disponuje Úrad vlády SR. \"Po 27. februári opätovne zvolám finančný výbor a nevylučujem, že sa poslanecký prieskum zopakuje, práve preto, aby posúdil, či sa dosiahol pokrok v riešení problémov na Finančnej správe,\" informoval Kollár.
 

Vyberte región